hannutanskanen "Seuraa niitä, jotka etsivät totuutta, vältä niitä, jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Neukkula säteilytti meitä jo 1960-70 -luvuilla

  • Neukkula säteilytti meitä jo 1960-70 -luvuilla

 

 

 

 

 

 

 

 

Hiroshiman vuosipäivänä media taas rummuttaa tuota sinänsä kauheaa tapahtumaa. Ehkäpä tässä yhteydessä on syytä muistaa, että Venäjä on aivan äskettäin uhannut meitä ydinaseilla. YLE:n arkisto kertoo säteilytunnelmista Suomessa aikoinaan:

 

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/01/28/vetypommien-ydinlaskeuma-huolest...

 

Olin hyvin läheisissä tekemisissä säteilyasioiden kanssa noihin aikoihin ja myöhemminkin. Suomen ensimmäisen uraanirikastamon (IVO) analyytikkona otin seuraavaksi tunnelmaa säteilyn mittauksiin 1970-luvun alussa, jolloin kuuluin Suomen Akatemian rahoittamaan tutkimusryhmään, jossa tutkittiin Neuvostoliton Novaja Zemljalla suorittamien lukuisten ydinkokeiden laskeumaa Suomen maaperässä. Tuolloinhan neukkula räjäytti sanotussa paikassa maailman suurimman fuusiopommin ("vetypommin"), yli 50 megatonnin "Tsar Bomba":n, satoja kertoja Hiroshiman pommia suuremman.

Me tutkimme Strontium 90 ja Cesium 137 jäämiä maaperässä ja niiden kulkeutumista biologisissa ketjuissa, ryhmässämme oli johtavan lisensiaatin lisäksi kaksi naismaisteria, kemistiä ja minä olin vastavalmistuneena ryhmän laboratoriomestarin vakanssilla (valtiolla ei ollut tarjota tutkijan vakanssia, liityin ryhmään pienemmällä palkalla aiheen kiinnostavuuden johdosta). Kasvatimme saastuneessa maaperässä ruohoa, joka sitten kuivattiin ja poltettiin tuhkaksi, josta määritettiin nuklidit nestegeigerilla. Helsingin yliopiston radiokemian laitos teki jatkotutkimuksia, joissa sanottu ruoho syötettiin kaneille, jotka krematoitiin ja määritettiin tuhkan nuklidit. Loppujen lopuksi kuorma-autolastillinen heikosti radioaktiivista multaa haudattiin omakotitalon kokoiseen "ydinjätehautaan" Tikkurilan kuivaan kangasmaastoon.

Jatkossa tutkin gammaspektrometrillä elohopeaisotooppeja Karoliinisen sairaalan corpusten tuhkasta Tukholman Teknilisen Korkeakoulun isotooppilaboratoriossa. Oma korkean teknologian yritykseni edusti alan huippua olevia ultrapuhtaaseen piihin pohjautuvia alfa-säteilyn laskimia, joihin sain koulutusta valmistajalla Piilaakson Santa Clarassa ja Edinburgissa Skotlannissa. Sanottu firma oli valmistanut mm. Minuteman-ohjuksen ydinkärkien radioaktiivista vuotoa tarkkailevat anturit. Myöhemmin myimme myös "jokamiehen geigeria" Philadelphiasta, yhden osti Greenpeace, joka jahtasi sillä ydinjätelaivaa Pohjanmerellä ja kehui vielä vuosia myöhemmin.

Viimeinen esiintymiseni "säteilyeksperttinä" tapahtui Tsernobylin aikana 1980-luvulla, mittailimme takapihalla Vihdin Nummelassa kymmenen kertaa normaalia suurempia taustalukemia, naapurissa asuva Säteilyturvakeskuksen tutkija haki lapsensa kiireesti pois hiekkalaatikolta kun sadepilviä alkoi kerääntyä ja minä hain kiireesti omat tyttäreni pois pihalta. Tsernobylistä jokainen suomalainen sai noin yhtä keuhkoröntgenkuvausta vastaavan säteilymäärän. Se ei ole paljon, monilla alueilla maailmassa, Intian monatsiittihiekka-alueilla ja jopa Askolan seuduilla Suomessa saa radonista huomattavasti enemmän säteilyä, onkin vitsailtu, että tuolla on turvallisempaa viedä vieraat lounaalle uraanikaivokseen (josta radon on haihtunut pois) kuin kotiin. Merkillinen ilmiö on, että korkean säteilyn alueilla ihmisten keski-ikä on yllättäen korkeampi kuin muualla.

Kirjoitin aikoinaan Tekniikan Maailma-lehden tiedekirjoittajana 2003-2008 Säteilyturvakeskuksenkin kehuman laajan jutun ydinaseista, ikävä kyllä en pysty sitä tänne lanseeraamaan TM:n korruptoitua juttujeni pdf-tiedostot.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

En yritäkään esittää etteikö ydinvoiman säteilystä olisi jossain määrin haittaakin ihmisolennolle, ja varsinkaan tällä koulutuksella, tai siis "koulutuksella" on parempi kun ei yritäkään. Mutta minua ihmetyttää ja kiinnostuttaa miksi toisinaan tuntuu, että hiilikasojen ja hiilestä tuhan mukana leviävästä säteilystä, siis jos sitä on, ei tunnuta puhuvan mitään.

Niin tuosta kolulutuksesta ja oppineisuudesta hieman, Erno Paasilinna kirjoitti aikoinaan aforismin: "Vain itseoppineet on oppineita, muut on opetettuja."

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Niinpä, hiilivoimalan tuhka on voimakkaammin radioaktiivista kuin ydinjäte ....

http://www.scientificamerican.com/article/coal-ash...

Lauri Wirén

Jep. Laskeskelin kerran hieman summittaisesti ydinvoimavapaan Tanskan ydinjätteiden määrää. Käytetyn hiilen sisältämä uraani jää enimmäkseen lentotuhkaan, joka haudataan maakaatopaikkoihin. Uraania pannaan tällä tavalla piiloon vuodessa sen verran, mitä on yhdessä Loviisan reaktorissa. Laskelma ei ota huomioon uraanin eri isotooppeja.

Jouko Vanne Vastaus kommenttiin #6

Eikä kaikkea edes haudata. Hyvinä kauppamiehinä ruotsalaiset ovat onnistuneet myymään alunaliuskeen punaista tuhkaa, joka uraanin lisäksi sisältää mm. kadmiumia, yli kuudellekymmenelle urheilukentälle keskelle kirkonkyliä. Tässä on pari esimerkkiä:

https://www.flickr.com/photos/65726513@N00/8357599132
https://www.flickr.com/photos/65726513@N00/3060411251

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #18

No niin. Ituhipit ja anarkomarkot kettingillä kiinni urheilukentän aitaan.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Ja pilapiirtäjäprofessorimme Kari Suomalainen kerran nolasi keskustelussa erään proffan sanomalla, "Et sinä tuota tiennyt, olet vain lukenut siitä" ;-)

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Radioaktiivisesta säteilystä liikkuu paljon kaikenlaisia kauhutarinoita, mutta tosiasiahan on, että ihmiskunta on aina elänyt säteilyn keskellä ja sopeutunut siihen, normaali taustasäteily, avaruussäteilyä pääosin, edustaa geigermittarilla noin 20-30 countia/minuutti. Osa säteilystä tulee maaperän nuklideista, tärkein säteilijä on kaliumin isotooppi 40, kivitalossa säteilee hieman enemmän kuin puutalossa. Maaperän uraanin "tyttären",radon-kaasun alfasäteily on kuitenkin tärkein säteilynlähde eräillä alueilla meillä ja vaatii joskus rakennusten alapohjan tuuletuksen.

Britanniassa rakennusten alapohjia joudutaan tuulettamaan maakaasun, metaanin johdosta. Sitä syntyy vanhan asutuksen vanhoista kaatopaikoista orgaanisen jätteen hajoamistuotteena. Uusin vaara on maahan kerrostuneihin kivilajeihin dumpattu hiilidioksisidi, jota pursuaa ulos ja jopa rakennusmääräyksiä jouduttiin Britanniassa muuttamaan, makuuhuoneita ei saa rakentaa alakerroksiin. Hiilidioksidi ei ole sinällään myrkyllinen kaasu, mutta ilmaa raskaampana sataprosettisena syrjäyttäessään ilman voi tukehduttaa. Metaani aiheuttaa räjähdysvaaran.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Vihervasemmisto muistaa joka vuosi repiä esiin ja hehkuttaa amerikkalaisten Hiroshimaan pudottamaa atomipommia, Suomen "rauhanliitto" pauhasi siitä juuri YLE:llä. Nämä "rauhanliitot" aikoinaan elämöivät neukkulan "rauhan aseilla", joilla tuotiin (haudan)rauhaa mm. Unkariin ja Tsekkoslovakiaan.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Mielestäni "hehkuttaminen" noista pommeista on aina paikallaan, ja ne pommit ovat yhtä tuhoisia luki niiden kyljessä mitä tahansa. Ja siitäkin pitäisi muistuttaa, että Hiroshiman ja Nagasakin pommit verrattuna nykyisiin on kuin vertaisi nallipyssyä magnum 357:n. Mutta vielä tärkeämpää olisi takoa ihmisten mieliin, että ydinvoimala ei ole yhtä kuin ydinpommi, ei taida olla edes teoriassa voimalan mahdollista poksahtaa sienipilveä tuottaen.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Totta tietenkin, mutta kyllä tällä uutisoinnilla on nimenomaan polittinen viesti, "kauheat jenkit" ne pudottivat ydinpommitkin, tämä aihe revittään aina esiin, kun Venäjä on syytteessä hirmuteoista, kuten Malesian matkustajakoneen alasampuminen. ja Krimin valtaus.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #9

Eiköhän tällä kertaa kuitenkin asian nousemiseen esiin vaikuttanut enemmän tuo pommin vuosipäivä. Eli asiasta pitäisi voida alkaa keskustelmaan hiljalleen kylmän viileästi, tarkoitan että unohdettaisiin asenne, "ei me mutta kun nuo muut tekivät". Niin ja en sitten puolustele kumpaakaan tahoa, en vasenta enkä oikeaa,

ps. Kirjoitukseni saattaa olla haparoivampaa kuin yleensä. Syy, tulin juuri suihkusta ja en ole varma osunko näppäimistöön kun ei ole "klaseja" päässä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #11
Lauri Wirén

Japanilaiset saisivat kiittää Yhdysvaltoja Hiroshiman ja Nagasakin pommeista. Ilman ydinpommeja japanilaiset olisivat jatkaneet vastarintaa viimeiseen mieheen ja maa olisi pommitettu yhtä pahasti kuin Saksa. Neuvostoliitto olisi todenäköisesti miehittänyt Hokkkaidon ja siellä voisi vieläkin olla Pohjois-Korean kaltainen änkyräsosialistinen hallinto. Ydinpommit olivat monella tavalla se "pienemmän riesan tie".

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Aivan uskottava skenaario. Ehkä eräänä syynä oli myös pommin aikaansaamisen valtavat kustannukset, tuntui että ne olisivat menneet hukkaan ilman sen käyttöä. Presidentti Harry S. Truman päätti pommien käytöstä. Alkuun kohdelistalla oli Japanin entinen pääkaupunki ja yli 600 temppelin historiallinen Kioto, mutta onneksi se pyyhittiin pois.

Tunnen Kioton varsin hyvin, Tamro Oy:ssa ja sittemmin Kaukomarkkinoissa, jonne vein kiotolaisen maailman suurimman ympäristölaitevalmistaja Horiban edustuksen, kävin useasti kaupungissa, kerran olimme siellä viikon kurssilla huoltoteknikkoni kanssa. Omassa firmassani kävin kerran vielä Japanissa ja sain pari edustusta, Bionicsin ja Rionin, mutta Horiba joka havitteli Venäjän markkinoita Kaukon kautta, ei suostunut mukaani.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Äskettäin tullut tv-dokumentti kylläkin väittää, että tärkein syy Japanin antautumiseen Yhdysvalloille oli se, että pian pommien pudottamisen jälkeen Neuvostoliitto julisti sodan Japanille. Neukkumiehitys oli amerikkalaisia pahempi vaihtoehto ja jenkit jopa sallivat keisari Hirohiton jäävän valtaan, sotasyyllisen numero yksi.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Äskettäin tullut tv-dokumentti kylläkin väittää, että tärkein syy Japanin antautumiseen Yhdysvalloille oli se, että pian pommien pudottamisen jälkeen Neuvostoliitto julisti sodan Japanille. Neukkumiehitys oli amerikkalaisia pahempi vaihtoehto ja jenkit jopa sallivat keisari Hirohiton jäävän valtaan, sotasyyllisen numero yksi.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen
Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Noista rauhanliikkeistä kannattaa tietää vähän enemmän. "Rauhanpuolustajat" oli poliittinen poppoo, osa laitavasemmiston propagandakoneistoa. Sen sijaan mm. sivariuden Suomeen tuoneen Sadankomitea-rauhanliikkeen syntyhistoria on osa sodanjälkeisen, lähinnä ydinasevarustelua vastustaneen angloamerikkalaisen rauhanliikkeen historiaa.

Sodanjälkeisessä tilanteessa, jossa maailma jakautui kahteen kilpavarustelevaan blokkiin, joukko tiedemiehiä, jotka erinomaisen hyvin ymmärsivät ydinaseiden tuhovaikutukset, päätti perustaa liikkeen joka valistaisi maailman hallituksia siitä mihin ydinasevarustautuminen voisi johtaa.

Tämän 1950-luvun puolivälissä alkunsa saaneen liikkeen nimi oli Pugwash, ja sen perustajina olivat mm. Albert Einstein (fysiikan Nobel), Bertrand Russell (Nobel-palkittu filosofi), Linus Pauling (biokemisti, palkittiin kahdella Nobelilla), Max Born (kvanttimekaniikan kehittäjä-nobelisti), J F Joliot-Curie (kemian Nobel), jne.

Russell huomasi kuitenkin hyvin pian etteivät tiedemiesten sanat pystyneet tekemään poliitiikkoihin minkäänlaista vaikutusta. Poliitikot ja sotilaat pitivät itseään tiedemiehiä viisaampina, ja varmasti vallankin militaariasioissa, joissa poliitikkojen vallanhalu ja voimannäytön tarve konkretisoituvat. Russell huomasi piankin, etteivät tieteentekijät pystyneet vaikuttamaan militaarimielisiin kansanjohtajiin.

Hän alkoi määrätietoisesti organisoida katutason kansalaisliikkeitä ydinvarustautumista vastaan. Englannissa perustetun CND-liikkeen harakanvarvastunnuksesta tuli myöhempinä vuosikymmeninä eräs maailman levinneimmistä logoista, rauhanmerkki, jota meilläkin mm. Erkki Tuomioja kantaa jatkuvasti rintapielessään. CND:n jälkeläisiä oli sitten Sadankomiteakin.

Suurvaltojen ydinasevaraustautuminen ja kilpavarustelun kiihtyminen, erityisesti yhä suuremmat maanpäälliset koeräjäytykset herättivät huolta kaikkialla. 60-luvun alkuvuosina russellilainen rauhanliike levisi ympäri maapallon ja järjesti maailman pääkaupungeissa massamittaisia mielenosoitusmarsseja, joihin osallistui miljoonia ihmisiä. Nämä mielenosoitukset sitten vaikuttivat lopulta poliittisiin päättäjiinkin niin että suurvallat solmivat maanpäälliset ydinkokeet kieltävän sopimuksen 1963.

Alkuperäiselle Pugwash-liikkeelle myönnettiin lopulta Nobelin rauhanpalkinto 1995.

Suomalainen sadankomitealainen rauhanliike sekoitetaan tietämättömien mutta leimaamishaluisten toimesta usein tuohon alussa mainittuun Rauhanpuolustajiin, jolla oli poliittisia kytkentöjä. Suomessa Sadankomiteakin on muutaman kerran historiansa aikana uhannut tulla äärivasemmiston kaappaamaksi, mutta tietääkseni tässä ei ole onnistuttu. Se on hyvä, sillä ko. järjestöllä on hieno historiansa mm. einsteinilaisen aseistakieltäytymisen pioneerina ja mm. rauhantutkimuksen edistajänä.

Kaikesta positiivisesta kehityksestä huolimatta ydinaseet ovat yhä olemassa. Niistä ei sukupolvien mittaankaan ole päästy eroon. Einsteinin perinnön vaalijana itseään pitävä fyysikko Stephen Hawking, joka myös kantaa rintapielessään CND:n harakanvarvasmerkkiä, laskeskeli joskus 80-luvulla sarkastisen huvittuneena, että laukaistiinpa nuo aseet missä maailmankolkassa tahansa ja minkä tahansa käytettävissä olevan ajan kuluessa, niiden ilmakehään aiheuttama säteily riittäisi tappamaan maapallon jokaisen ihmisen 16 000 eri kertaa. ”Suurvallat voisivat ensialkuun puolittaa ydinasevarastonsa”, Hawking kähisi rähjäistä naurua halvaantuneissa suupielissään, ”ihan uskottavuuden nimissä”.

Suomessa siis aikoinaan Sadankomitea otti ohjelmaansa mm. aseistakieltäytymisen, joka sekin oli ollut myös Einsteinin maailman nuorisolle suosittama vaihtoehto. Einsteinhan oli aina sitä mieltä, että yksilöllä tulisi olla oikeus päättää omasta kohtalostaan myös sodan ja rauhan kysymyksissä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Olisiko Einstein edelleenkin ollut rauhankyyhky, jos natsisaksa olisi saanut ydinaseen ensimmäisenä? Einstein antoi suosituksensa ydinaseen kehitykseen juuri tuon pelon johdosta. Tuo "käpykaartin" merkki on kyllä YYA-vuosina leimautunut niin vasemmistolaiseksi, että tuskin kukaan muu kuin Tuomioja sitä rintapielessään roikottaa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Historian ymmärtäminen on tietenkin toinen asia, jonka suhteen luonnontieteilijällä saattaa olla orientoitumisvaikeuksia.

Historia ei ole kontrafaktuaalinen tiede, eikä jossitteluille kannata antaa edes sitä kuuluisaa pikkusormea. Historia pyrkii vain selvittämään mitä tapahtui ja ymmärtämään miksi.

Albert Einsteinin ajatukset olivat tietysti aikansa ajatuksia, ja kannattaa muistaa myös että hän oli sosialisti. Mutta asia voidaan nähdä laajemmassa historiakontekstissa, jossa on normaalia, että aikansa uudet totuudet syntyvät nimenomaan vastakohtina edeltäjilleen. Suomessakin tapahtui 60-luvulla arvovallankumous, joka jonkinlaiselta yleissävyltään oli "vasemmistolainen", koska yhtenäiskulttuuri-Suomen arvot olivat kotoisin "oikeistolaisuuden" ajoilta.

Ja mitä siihen CND:n merkkiin tulee, kuten sanoin, siitä on tullut eräs maailman tunnetuimmista logoista. Voi olla vaikeaa niellä tosiasiaa että rintapielessään sitä kantavat sekä Tuomioja että Hawking. Tosiasiat voi ehkä helpommin hyväksyä tosiasioina jos ensin tekee itselleen sen myönnytyksen että tunnustaa ettei aina tiedä eikä ymmärrä kaikkia asiaan liittyviä seikkoja.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Hannu - jo tuo otsikko tekee minuun säväytyksen - ei sinua kovin suomettuneeksi voi ainakaan sanoa!

Olisitko jopa Nato-miehiä?

Muutos2011 - entäs Fennovoimat ja Immoset -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1997...

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Kyllä, vankka NATO-mies ;-)

Muutos 2011 oli vuoden mittainen harharetki, hellyin kun pyysivät eduskuntavaaliehdokkaaksi ja imartelivat, että puolueeseen kaivataan "kaltaisiasi älykköjä"

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Useat nimekkäät tiedemiehet ovat olleet pasifisteja, jopa sosialisteja, totta. Tai näistä meille kerrotaan, ei vaikkapa Edward Telleristä, "vetypommin" isästä yms. "pahoja miehiä" ja "amoraalisia tiedemiehiä".

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Luonnontieteilijä, joka on tekemisissä hieman ikuisempien ja ihmisestä riippumattomien ilmiöiden kanssa kuin historioitsija ja faktisessa ajattelussaan kategorisoi rutiininomaisesti, kysyy tyypillisesti: "Onko se-ja-se ihminen sen-ja-sen vai sen-ja-sen ismin edustaja?"

Tällainen tietyn institutionalisoituneen käsitteenmuodostuksen pohjalta tapahtuva faktinen asennoituminen on luonnonilmiöitä tutkittaessa hyve.

Historian ymmärtämisen kannalta taas olennainen kysymys muotoutuu: "Mitä sen-ja-sen ismin nimellä tunnettu aate-ilmiö siinä-ja-siinä ajassa merkitsi?"

Ja näillä näkökulmilla on tietenkin aika iso ero. Luonnonilmiöitä koskeva tieto on yleispätevämmin objektivoitua kuin historiallinen ymmärtäminen, jossa tapahtumat saavat selityksensä kulloisenkin aikalaisajattelun kontekstissa.

Historian ymmärtämispyrkimyksissä käsitesisältöjä ei voi ottaa valmiiksi annettuina. Jos niin tehdään, sorrutaan ns. käsiterealismiin -- päätellään annetuista käsitteistä todellisuuteen päin. Silloin joudutaan hyllyvälle suolle, varsinkin jos kyseessä ovat tavalla tai toisella arvovaraukselliset käsitteet. Sellaisiahan nämä aatteelliset ismit nimenomaan ovat.

Arvovarauksista todellisuuteen päin päätteleminen on eräänlainen nurinkäännetty Humen giljotiini. Humehan esitti, ettei tosiasioista voi johtaa arvoja. Erilaiset isminimet lähtökohdakseen ottanut pyöveli tekee juuri päinvastaisen tempun: määrittelee todellisuutta sen varassa mikä hänelle käsitteessä on arvosisältönä annettu.

PS. Se on muuten hyvä, tuo blogisi motto.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Kovin on vasemmistovoittoinen tuo Ydin-lehdenkin toimituskunta ...

PS. Kiitos vaan, Vaclav Havel ei tietenkään ole sen ensimmäinen, mutta ehkä tuorein lausuja.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Itse olen aika kiitollinen elämälle siitä etten koskaan niksahtanut mukaan puoluepoliittisiin ympyröihin, vaikka tarjolla olisi ollut mahdollisuuksia laidasta laitaan. Todellakin: vasemmistolehdistä kirkon äänenkannattajaan.

En toki ollut ainoa joka oli ylivarovainen ja säilytti puolueettomuutensa. Siihen aikaan se tulkittiin kuitenkin silkaksi typeryydeksi -- ajan ilmapiiri oli poliittisesti agitoiva, kaikki politisoitui.

Täydellinen etäisyydenotto poliittisten ismien suuntaan on kuitenkin tarpeen jos aikoo "ajatushistoriaa" harrastaa. Tämähän ei tietysti ole ihanteellinen positio siinä suhteessa, että yksin jäätyäsi et saa tukea miltään poliittista valtaa omaavalta taholta. Ja toisaalta: sitoutumattomana sinut leimataan aina niiden aate-ismien edustajaksi jotka vastaavat vastapuolesi kulloistakin todistelutarvetta.

Poliittinen ahdaskatseisuus on luku sinänsä. On ihmisiä jotka ovat niin vahvasti oman aatteensa pauloissa että heille "jokainen joka ei ole puolellamme on vastustajan puolella". Eikä maailmaan muuta mahdu kuin oma minä ja se demonisoitu vastapuoli.

Tuossa suhteessa maailma ja yhteiskuntamme on muuttumassa melkoiseksi vouhotukseksi. Jos meistä 60-luvun arvovallankumouksellisista sanottiin että olimme "yhden asian ihmisiä", niin nyt useimmista kannanottajista voidaan sanoa että he ovat ikään kuin kahden asian ihmisiä. Yhtäältä oman hyökkäysjoukkonsa aatesotureita, toisaalta puolustustaistelijoita ikioman viholliskuvansa hyökkäystä vastaan.

Vaclav Havel ja Milos Forman olivat kavereita, ja yhtenä ensimmäisistä projekteistaan Yhdysvaltoihin paettuaan Forman halusi uudelleenlämmittää pasifistimusikaali "Hair"in. Senkin mahtavassa loppukohtauksessa, tuhansien ja tuhansien nuorten riemukkaassa joukkokohtauksessa, kamera poimii ihmismassasta julistekyltin, CND:n kookkaan rauhanmerkin.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Niinpä. Kokemukseni on, että eniten "puolueettomia" ovat omasta mielestään vasemmistolaiset. Kun katsoo kannanottojaan vaikkapa maahanmuuttoon tai ilmastonmuutokseen, ne ovat vahvasti hypokratialla kuorrutettuja "me olemme parempia" ja "me ajattelemme lastemme tulevaisuutta" -tyyliin. No, ehkäpä tämä on sitten minun osaltani projisointia, näen vastapuolessa omat virheeni (?).

Politiikan sisällä pistäytyminen ja sieltä pelastuminen ilman sielunsa menetystä on avartava kokemus, suosittelen tieteilijöillekin, mutta varoitan, se on kuin huumetta, riippuuvuus voi olla lopullista.

Käyttäjän juhaniharjunharja kuva
Juhani Harjunharja

http://juhaniharjunharja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Japani ja koko muu maailma "kiittää" Setä Samulia päivistä 6.8. ja 9.8.1945

USA pudotti ensimmäisen uraaniperustaisen "testiatomipomminsa" (Little Boy) Hiroshimaan 6.8.1945 ja tappoi samalla lähes koko kaupungin siviiliväestön muuttaen osan näistä atomeiksi ilmakehäämme meidänkin hengitettäväksemme.

"Kiitämme" Setä Samulia tästä ikimuistettavasta tapahtumasta, josta on kulunut tänään 6.8.2015
70 vuotta.

Sen toisen, plutoniumperustaisen "testipommin" (Fat Man), USA pudotti sitten Nagasakiin 9.8.1945 tappaen samaten liki koko kaupungin siviiliväestön. Heidänkin atomejaan me hengitämme vielä tänäänkin ilmakehässämme.

Lienee turha toivoa, että Yhdysvallat tulee koskaan katumaan tekosiaan ja pyytämään tekemäänsä anteeksi Japanilta ja koko ihmiskunnalta?

Matti Motti

Jälkeenpäin tehtävät anteeksipyynnöt ovat "jeesustelua".

Olihan atomipommitus tietty toisenlaista kuin muut ilmapommitukset. Vai oliko.

Athur "Butcher" Harris kuvaili toisen maailmansodan pommituksiaan "suhteellisen humaaniksi". Humaanius oli todellakin suhteellista oli kyse Hampurista tai Dresdenistä tai vaikka Helsingistä 1944.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Niin, Juhani ystäväni, sinulle tämä on ideloginen kysymys, paha paha USA ja Neuvostoliiton "rauhan aseet".

Sama kai on miten kuolee, Hitler kaasutti ja krematoi, siellä ne seilaavat juutalaistenkin atomit hengitettävinämme. Stalin murhautti kymmenin miljoonin, maan povesta niidenkin uhrien kaasuuntuneet atomit ympärillämme leijailevat. Tosin, kaikissa noissa tapauksissa, eivätköhän ole jo uudelleen kierrossa biologisissa ketjuissa (?).

Vihreän liikkeen "äiti", biologi Rachel Carson murhasi välillisesti. Hänen poleeminen kirjansa "Äänetön kevät" aiheutti DDT:n täyskiellon länsimaissa ja sen seurauksena varovastikin arvioiden (tieto korkealta Yhdysvaltain terveysviranomaiselta) 20 miljoonaa afrikkalaista lasta kuoli tuskallisesti ja turhaan malariaan. Nyt WHO taas suosittaa DDT:n käyttöä (sisätiloissa) sen vähäisten haittojen, mutta suuren hyödyn johdosta. Tuon rinnalla Aatukin seitsemine miljoonineen vaikuttaa melkein harrastelijalta.

Eli kyllä näitä massamurhaajia historiasta löytyy ilman atomipommejakin, mutta tuota on tietenkin kiva hehkuttaa aina vuosittain. Kuten eräälle täällä aikaisemmin muistutin, sinullekin Juhani, unohdit intiaanit ;-)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

DDT:tä myytiin aikanaan Suomessakin, kauppanimi oli aika osuva, Täystuho. Sen käytöllä saatiinkin mm. merikotka lähes hävitettyä sukupuuttoon.

Myrkkyjen käyttö oli ennen muutenkin holtitonta. Esim. metsiä 'hoidettiin' ruiskuttamalla niihin lentokoneista vesakkomyrkkyjä. Nykyään onneksi ymmärretään paremmin haitta-aineiden kertyminen ravintoketjussa.

Malarian ehkäisyyn olisi olemassa myrkyttömiäkin vaihtoehtoja, vaikkapa moskiittoverkot.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

DDT:a käytettiin holtittomasti, totta, ja se aiheutti joitain tuhoja villieläinten parissa, mutta jopa sekin oli vähäistä sen käyttämättömyyden aiheuttamien inhimillisten kärsimysten rinnalla. DDT rasvaliukoisena kertyy kudoksiin, mutta LD50 toksisuusarvo on korkea. Monet herbisidit ja pestisidit hajoavat nopeasti luonnossa, vaikkapa omenan kukan toukkien tuhoamiseen käytetty organofosforiyhdiste parationi ("Bladan"-kauppanimellä), yhteen aikaan Suomen suosituin itsemurhamyrkky. Todella surullista etteivät uhrit tienneet miten se vaikutti, lamasi elimistön välittäjäaineet ja aiheutti ennen kuolemaa hirvittävän "kokovartalosuonenvedon", läheistä sukua hermokaasuille. Analysoin näitä herbisidejä/pestisidejä parin vuoden ajan maahantuojan, Berner Oy:n laboratoriossa Herttoniemessä aikoinaan. Ongelma on väärinkäyttö, ei aine sinänsä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Ja koetapa saada alkuasukkaat käyttämään moskiittoverkkoja, voi se onnistua Stanleylta ja Livingstonilta mutta ...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #40

Moskiittoverkko on afrikkalaisen tulotasolla kallis. Tehokas se kyllä on. Tansaniassa käydessäni nukuin tietty aina verkon alla. Eräs aamu heräsin niin, että kyynärpää oli nojannut verkkoon. Koko kyynärpää oli aivan vieriviereen pistetty täyteen paukamia. Samalta olisi sitten koko keho näyttänyt ilman verkkoa.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Off-topickina tässä; kylläpä tuosta Immosesta riittää revittävää, vihervasemmisto on todella lauma haaskalintuja. Nyt uutiset kertovat persujen kokouspaikan lähellä Turussa liikkuneesta rynnäkkökiväärimiehestä, jota poliisi ei vielä ole löytänyt. Joku suunnittelee täydellistä ratkaisua persuongelmaan?

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Juhanille vielä, muistanet vai oletko aktiivisesti unohtanut, että toverisi Putin aivan äsken uhkasi meitäkin ydinaseilla eikä tyytynyt vain uhkaamaan, vaan asensi koko Suomen kattavia Iskander-ydinohjuksia Kaliningradiin ja Pietarin sotilaspiiriin?

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Huomaan Juhani että sinulla kuten kaikilla vasureilla on ennakkotarkistus blogissasi ja et julkaise minun kommenttiani? Miksi, ettekö te uskaltaudu vapaaseen keskusteluun, pitääkö aina ensin pyytää lupa Moskovasta? No, sananvapauden tukahduttaminenhan on aina ollut henkisen isänmaanne toimintatapa joten mitäs tuota ihmettelemään ...

Pitäisikö minun laittaa vastavuoroisesti sinulle kielto blogiini? Ei, sitä en tee, minulla ei ole kieltoa kenellekään eikä tule. Pari kertaa olen parille pelkkää henkilööni kohdistuvaa ad hominemia kirjoitelleelle antanut parin päivä "jäähyn", siinä kaikki, sitten karenssi on ohi. Kritisoida, haukkuakin saa, kunhan on asiasta, ei pelkästään että "Tanskanen on ihan ahterista"-tyyliä.

Toimituksen poiminnat