hannutanskanen "Seuraa niitä, jotka etsivät totuutta, vältä niitä, jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Muutto monikulttuurisuuden ytimeen

  • Muutto monikulttuurisuuden ytimeen

 

 

 

 

 

Pari päivää on sormet syyhynneet sukeltaa sosiaalisen median monikulttuurisuus ja rasismikeskusteluun, mutta suoraan sanoen, en ole uskaltanut. Minut on niin monta kertaa heitetty ulos sekä täältä että eräistä muistakin medioista harkitsemattoman sanankäytön johdosta, jopa oman kuntani "Jokaisen vihtiläisen"-facebook sivuilta, vaikka olen kunnan (vara)valtuutettu ja lautakunta/johtokuntajäsen. Modeina tuolla ovat kokoomus ja demarit, ironista koska olen aikoinaan ollut Demari-lehden rikosreportterina ja äänestänyt kokoomusta kolmissa vaaleissa.

Jätän aiheen, johan sitä on käsitelty niin monelta taholta, ettei siihen lisäämistä ole. Täytyy kuitenkin sanoa, etten ymmärrä, miksi kriittisestä maahanmuuttokeskustelusta löydetään rasismia? Rasismihan alunperin oli mustan väestön syrjivää kohtelua Yhdysvaltain etelävaltioissa ja Etelä-Afrikassa:

 

http://s2.postimg.org/dcgan5fpl/image.jpg

 

Sen tuomittavuudesta ei kai kukaan ole enää eri mieltä. Mutta onko Suomessa kohdeltu rasistisesti maahamuuttajaväestöä? Minä ymmärrän, ettei, on annettu asuntoa ja tukea, Helsingissä jopa kaupungin eräisiin töihin, kuten bussikuskit, vallitsee käänteinen rasismi, maahanmuuttaja on etusijalla ja se näkyy. Toivoisin siis todella, ettei tätä sanaa annettaisi lyömäaseeksi kaikkeen, mikä ei tiettyjen poliittisten suuntausten kannattajia miellytä.

 

Minua on sosiaalisessa mediassa kutsuttu myös natsiksi erään vuosien takaisen, en silloin vielä ollut politiikassa, kuten en enää nytkään, harkitsemattoman vitsin johdosta, salaperäinen (tekijät piilossa) sivusto "Kunnollisvaalit" löi sillä kuntavaalien aikaan. Sanomaa tosin vesitti se, että samalla listalla olivat jotakuinkin kaikki tunnetut perussuomalaiset Soinia myöten. Ja lausumassani oli kysymys puhtaasta sarkasmista, mutta se lienee liian vaikea laji vain peruskoulun käyneille. Kun katson kuvia eilisestä "rasismin vastaisesta" mielenosoituksesta Helsingissä, näkyvintä ovat kilvet joissa "käpykaartin" merkki, menneen Neuvostoliiton ihailijoiden symboli, neukkulan "rauhan armeijahan" kävi tekemässä rauhaa esimerkiksi Unkarissa ja Tsekkoslovakiassa, haudan rauhaa.

 

http://s11.postimg.org/a1tl075qb/image.jpg

 

Mutta, takaisin aasiaan eli otsikkoon. Olen todellakin aikeissa muuttaa Helsingin "monikulttuurisimpaan kaupunginosaan" (Wikipedia), Meri-Rastilaan Vuosaareen. Kahdesti olemme käyneet katsomassa aluetta ja aikomaamme asuntoa ja olleet ihmeissämme siitä, kuinka siistiltä ja rauhalliselta  alue vaikuttaa, suorastaan idylliseltä puutarhakaupungiosalta, tämä Nummelan "maaseudun rauha" tuntuu tuohon verrattuna slummilta ainakin tässä ydinkeskustassa, jossa tyhjät kaljapurkit ja mäyräkoiran kuoret peittävät pihapiiriä aamuisin öisen humalaisen mölinän jäljiltä ja väki on kyllä ikkunasta katsoen ollut vitivalkoista "Red Neck"-porukkaa.

 

Kahdesti on tässä asumisemme aikana poltettu roskikset, pari autoakin mukana, alaoven lasista tultu läpi rappurallilla ja keskellä yötä kerran poliisipartio paini sisäpihalla häirikköjengin kanssa isojen koiranhurttien haukkuessa ympärillä. Satuin ajamaan Jakomäen, muinoin "Skitsobacka":sikin kutsutun läpi ja sekin vaikutti idylliltä kyläämme verrattuna.Eräs häiriötekijä, alati rälläävä mopojengi, joka tulee silmille jos uskaltaa edes "pahasti katsoa", tuntui puuttuvan Meri-Rastilasta kokonaan, vain pari rauhassa pyöräilevää mustaa miestä.

 

Onko minua nyt jotenkin hämätty, rakennetaanko Meri-Rastilaan aina kulissi minua varten, kun sinne menen? Onko kenelläkään lukijoista omakohtaista kokemusta Vuosaaressa/Meri-Rastilassa asumisesta, kuulen mielelläni sekä hyvää että pahaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

"Mutta onko Suomessa kohdeltu rasistisesti maahamuuttajaväestöä? Minä ymmärrän, ettei, on annettu asuntoa ja tukea, Helsingissä jopa kaupungin eräisiin töihin, kuten bussikuskit, vallitsee käänteinen rasismi, maahanmuuttaja on etusijalla ja se näkyy. "

Suomen valtio tai Helsingin kaupunki ei tietenkään harrasta rasismia (positiivinen syrjintä toki voidaan tulkita jonkinlaiseksi rasismiksi jos halutaan), mutta yksittäiset henkilöt, jopa kansanedustajat jotka puhuvat 'epä-aidoista' suomalaisista sen sijaan ja jotka eivät irtisanoudu rasismista tai natseista selvittääkseen asioita, ja menevät mieluummin lomalle...

Ei ole ennakkoluulottomia ihmisiä olemassakaan. Kaikki yrittävät parhaansa.

Mutta jos kuvittelet että rasismia ei ole olemassa Suomessa tai missään muussa maassa, niin olet pahoin väärässä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

En kuvittele, pyrin olemaan realisti, mutta ei kai rasismin tunnusmerkkejä täytä se, että "katsotaan pahasti", kun ei järjestelmä sinänsä kohtele erivärisiä ihmisiä erilailla, samat palvelut, samat oikeudet? Siihen miten suhtaudutaan, vaikuttaa eniten oma käytös ja nuo uutiset maahanmuuttajajengin pahoinpitelemistä suomalaisnuorista eivät kuulosta kivalta, valettako kaikki?

Ruotsissa, hypokratian mallimaassa suomalaista työvoimaa, välttämätöntä Ruotsin kansantaloudelle ja ihan samanväristä, kohdeltiin silloisessa mediassa sanoisin rasistisesti, kirkuvat otsikot johtavissa päivälehdissä "En finne igen", kun toisen kerran joku "Slussenin sissi" oli syyllistynyt rikokseen.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal

"En kuvittele, pyrin olemaan realisti, mutta ei kai rasismin tunnusmerkkejä täytä se, että "katsotaan pahasti", kun ei järjestelmä sinänsä kohtele erivärisiä ihmisiä erilailla, samat palvelut, samat oikeudet?"

Edelleen oletat että koska järjestelmä, eli valtio/hallitus/kunta/kaupunki ei harrasta rasismia tai syrjintää, se tarkoittaa ettei rasismia ole olemassa. Tämä on väärin.

"Siihen miten suhtaudutaan, vaikuttaa eniten oma käytös"

Ei. Rasismin uhrilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa että häntä kohtaan harrastetaan rasismia.

Voin luetella MONTA esimerkkiä jokapäiväisestä rasismista, mutta pointtini on että sillä ei taida olla mitään väliä. Anekdootit sinulta tai minulta ei pitäisi vaikuttaa keskeiseen faktaan - että rasismia on olemassa Suomessa (ja muualla).

Jos joku väittää muuta niin ei ole realisti - päinvastoin, ei taideta faktoista välittää.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #8

Niinkö? Sillehän miten yksittäiset ihmiset suhtautuvat, ei voi yhteiskunta mitään ja jostainhan sellainen johtuu, eikö totta? Jos yhteiskunnan rakenteissa ei ole rasismia ja väitän että Suomessa korkeintaan toisinpäin, "positiivista syrjintää". Tunteelle, että on rasismin uhri, ei tietenkään mitään voi, muistan kun olin nuorena miehenä parina kesänä opiskelun lomassa töissä Tukholmassa, Sandvikenin kovametallitehtaan laboratoriossa ja Tukholman Teknillisen Korkeakoulun Isotooppilaboratoriossa, tuli riikinruotsalaisten suhtautumisesta tunne että oli jotenkin paariaa, "en finne igen", vaikka sikäläinen yhteiskunta tarjosi työpaikan ja auttoi asunnon vuokraamisessakin. Mitään konkreettista syytä tuohon tunteeseen ei ollut, ehkä vain kansallinen huonommuuden tunne rikkaassa naapurivaltiossa ja entisessä isäntämaassa ... rasismia?

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal Vastaus kommenttiin #10

"Niinkö? Sillehän miten yksittäiset ihmiset suhtautuvat, ei voi yhteiskunta mitään ja jostainhan sellainen johtuu, eikö totta? "

Rasismi on opittua käytöstä, kukaan ei synny rasistina.

Eli yhteiskunta voi paljon sille.

Edelleen vihjaat että rasismin uhri on jotenkin 'syyllinen' siihen että on joutunut rasismin uhriksi. Tämä on väärin, et taida ymmärtää mitä rasismi on, jos jatkat tälläistä ajatusketjua.

"Mitään konkreettista syytä tuohon tunteeseen ei ollut, ehkä vain kansallinen huonommuuden tunne rikkaassa naapurivaltiossa ja entisessä isäntämaassa ... rasismia?"

Sillä että 'tunsit' itsesi alempiarvoiseksi ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa. Se taitaa olla enemmän psykologian asiaa.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #14

No ei tietenkään ole syyllinen siihen yksilötasolla, mutta ilmiö onkin kollektiivinen. Suomella ei ole rasitteenaan siirtomaita tai orjuutta, mistä tänne rasismia syntyisi? Nurkkakuntaisuutta toki voi esiintyä, mutta yleensä muukalaista vain uteliaasti ihmetellään ja kaskun mukaan suomalaisen ensimmäinen ajatus on, "mitähän se ajattelee musta".

Mutta kun lähes päivittäin, huolimatta median itsesensuurista, luemme rikosuutisia, joissa tekijänä on maahanmuuttaja, ei se voi olla vaikuttamatta, sosiaalinen media kertoo totuuden joka tapauksessa. Salailu vain pahentaa tilannetta ja äärimmillään tällainen ainainen kansallinen syyllistäminen johtaa juuri päinvastaiseen tulokseen, todelliseen rasismiin, ihmisillä on tapana muuttaa käytöstään odotusten mukaiseksi.

Jos naapurikaupungit mukaan lukien marssilla oli 15 000 ihmistä, on muistettava että yksin Helsingissä siinä ei ollut mukana noin 700 000 - 800 000 suurhelsingin asukasta ja henki oli vahvasti vihervasemmistolainen, agenda oli poliittinen, ei rasismin vastustaminen, "hypokraattien kokoontumisajot".

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal Vastaus kommenttiin #15

"Mutta kun lähes päivittäin, huolimatta median itsesensuurista, luemme rikosuutisia, joissa tekijänä on maahanmuuttaja, ei se voi olla vaikuttamatta, sosiaalinen media kertoo totuuden joka tapauksessa. "

Siis se että joko on maahanmuuttaja vai ei, rikollisena, ei pitäisi olla mitään merkitystä asian vääryyden ja rikollisuuden kanssa. Minulla ei sinänsä ole mitään vastaan siihen että raportoidaan etnisyyden perusteella, muuta kuin että se tehtäisiin tasapuolisesti aina. Ja näen käytännön ongelmia siinä kuten että monenko sukupolven maahanmuuttaja täytyy olla että on suomalainen, eikä maahanmuuttajataustainen?

Vain ne ennakkoluuloiset tai jopa rasistit henkilöt tekevät yksittäisistä tapauksista yleistäviä kokonaisiin kansoihin...

Tilastoista sen verran, että tilastoja ja mediaaneja katsellessa ei näe yksilöitä, vain yleistäviä ennakkoluuloja kansoista. Tilastoja voidaan väännellä niinkin helposti jos katsotaan että mikä vaikka on todennäköisyys että tulee raiskatuksi, kantasuomalainen tekijänä vertaa somalialaiseen. Puhumattakaan siitä että useimmat eivät edes ymmärrä mikä on mediaani, vaan huutelevat haukkumasanoja kaikista somaleista.

Rikollisuustilastojen takana on useimmiten sosio-ekonomiset tekijät, regressio malli ja korrelaatiot olisivat tämänkin varmaan voineet osoittaa Suomen tilastoista, eikä sitä etnisyyttä tarvinnut välttämättä tuoda kuvaan. Persujen analyysissa taisi unohtua sekin.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #18

Eihän media yleensä tekijän etnistä tautaa kerrokaan. Mutta nyt menemme niin tulenaralle alueelle, etten uskalla jatkaa, tai olen kohta "rasisti" ja senjälkeen entinen usarin puheenvuoron kirjoittaja. En jatka tästä aiheesta, otsikko oli muutto monikulttuuriselle alueelle, eli minähän nyt tuen asiaa. En lähde puolustelemaan Immosten tai muidenkaan persujen lausumia, en ole enää mukana politiikassa enkä minkään puolueen jäsen.

Käyttäjän RobertChellapermal kuva
Robert Chellapermal Vastaus kommenttiin #21

Leimaaminen on yleensä väärin, vaikkapa rasistiksi.

Mutta niin on yleistäminenkin :)

Kiitos kuitenkin keskustelusta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3
H.T.> ..... Siihen miten suhtaudutaan, vaikuttaa eniten oma käytös...

ooo

Hyvä.
Juuri niin.

Janne Kilposuo

Muuta pois Meri-Rastilaan.
Asuin siinä toisella puolen metrorataa 10v.
Lenkkeilin ns. Mogadishu-avennuen päästäpäähän 6x/viikko.
Ei Suomessa ole gettoja (vielä).
Rastilan metroasemien kaiteilla notkuu toisinaan venäläisnuoria, jotka eivät häiritse ketään, varsin kohteliasta porukkaa.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Tuohan on kiva kuulla. Olen luuullut "Mogadishu Avenuen" olevan jossain Kontulassa päin, olenko väärässä?

Janne Kilposuo

Kyllä se on Meri-Rastilan tie.
Suoraan sanoen, en muista montako kertaa olisi tullut ainoakaan somali vastaan nimeä en käsitä. Eikä somalit tietääkseni ole aiheuttaneet minkäänlaisia häiriöitä.
Ihmetystä itselleni herätti kerran, kun näin murrosikäisten poikien tulevan viikonloppuna lastentarhan tiloista ilmeisesti koraanikoulusta jonossa. Opettajalla oli +metrin mittainen ratsupiiska.
Rastilan aseman vieressä lisäksi hyvä ja halpa kiinalainen rafla massiivise take-away annokset.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #6

Aha, aina uutta oppii. Ensimmäisellä kerralla kun kävimme, muutaman läpiajavan auton lisäksi Meri-Rastila tuntui lähes autiokaupungilta, yksinäinen somalipoika (?) seisoi kadunkulmassa. Toisella käynnillä kun ajoimme talon pihaan, jota olimme tulleet katsomaan, portaikosta tuli musta mies maastopyörää kantaen, lähti ajamaan sillä ja hymyili ystävällisesti meille. Ei roskan roskaa kaduilla tai pihoissa, ei piirroksia seinissä tai liikennemerkeissä, Kaivopuisto kalpenee siisteydessä rinnallaan, minä olen suoraan sanoen hämmästynyt ...

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Aikomani kohde on Meri-Rastilan tiellä noin kilometrin päässä metroasemasta, tuotako kutsutaan "Mogadishu Avenueksi"?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Juurikin sitä. Jari Tervon käsikirjoittama tv-sarja "Mogadishu Avenue" oli kuvaavinaan Itä-Helsingin mamuslummien arkea, mutta se jouduttiin kuvaamaan Espoon Suvelassa, koska koko Helsingistä ei löytynyt tarpeeksi surkeaa ympäristöä.

Janne Kilposuo

Tarkoitan, että älä murehdi turhia naurettavista nimityksistä.
Jos sulla on hyvä kämppä tiedossa missäpäin vain Vuosaarta, ota kii !
Se on mainio alue, edes suomispurgut ei aiheuta haittaa. Vettä joka puolella ja jopa pieni aarniometsä kilpimäntyineen, juurikin siinä Meri-Rastilassa.
Asuin vuodet 1997-2008. Keskustassa olet metrolla 22 min. Itiksessä 5 min.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Joo, tuo on juuri parasta, metro. Haluan käydä ydinkeskustassa ilman autoa, sinne meno vaikka en toki pelkää yli puoli vuosisataa auton ja ajokortin omistaneena ja Helsingin lisäksi ympäri maailmaa ajaneena, New Yorkissa, Los Angelesissa, viimeksi tämän vuoden helmikuussa Miamissa ja muualla Floridassa, mutta parkkeeraus on yhtä tuskaa, parkkihalleja toki on, mutta parkkeeraukseen menee rahaa monen kaljan verran ja sitten ei autolla voi ajaa, metro on "fantastiko".

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Meri on ihan kiva, vaikka en mitään merellistä harrastakaan, en edes osaa uida vaikka synnyin järven rannalla ja kaikki muut kakarat oppivat.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Kaikella kunnioituksella turkulaisille ja päätoimittajalle, mutta ei, tämä Nummela 35 km Helsingistä on ehdoton raja, jo täällä tunnen 31 vuodessa muuttuneeni niin landepaukuksi, että ahdistaa, palaan juurilleni. Itse asiassa koko tämänkin 31 vuoden ajan olen mieltänyt itseni helsinkiläiseksi, jota vaimoni, mikkeliläinen mutta Helsingissä/Espoossa pitkään asunut ei tahdo ymmärtää. Stadilaisuus oin kohtalo, ei sitä voi selittää, haluan kuolla hesalaisena.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Kuten tuolla aiemmassa blogissasi taisin sanoa, niin olen itse asunut joskus Meri-Rastilassa. Toki tästä aikaa jo reilut 20v., mutta siihen aikaan sitä juuri rakennettiin. Jos nyt ihan oikein muistan ilman tarkisteluita, niin osoite oli Meri-Rastilantie 19 ja vuodet taisi olla jotain 91-93. Talo oli hieno 2 kerroksinen ja asunto uusi. Asuimme toisessa kerroksessa ja näköala parvekkeelta sille pienelle kalliolle siinä talon takana. Muutama puu ja siellä sitten tenavat juoksenteli pyssyleikkien parissa.
Siinä oli 2 taloa, väliin jäi piha-alue jossa leikkipaikka, keinu jne. joten oli aika hyvä paikka tutustua toisiin vanhempiin. Vastapäiseen taloon muutti juuri siinä kohtaa somaleita ja omilla tenavilla oli jotain kahnauksia heidän lasten kanssa. Ei mitään kovin vakavaa. Yhteissauna talossa, jonka puitteissa muistan erään episodin, kun omalla vuorollamme saimme ensin hätistää mamuporukan pois lauteilta. Sääntöjen ja tapojen noudattaminen siis hieman ontui, mutta toki saattoi johtua kielivaikeuksista yms.
Itse muutimme tuonne Pihlajistosta, mikä oli aika räyhää aluetta ja siihen verrattuna tämä M-R tuntui aika lintukodolta. Nämä vieraan kulttuurin edustajat lisääntyivät tossa parin vuoden aikana kovasti mitä siellä oltiin, mutta ei heistä mitään isompaa ongelmaa ollut meille koskaan.
Tällä "tarinoinnilla" mitään merkitystä, koska nykyistä tilannetta tiedä. Eiköhän tuolla asua voi..usein se pärjääminen pitkälti itsestä ja omista asenteista kiinni.

Tuolta sitten muutettiin Virojoelle omakotitaloon pois ihmisten lähettyviltä..saa sammua rauhassa omalle pihalle ja soittaa Uriah Heepiä isolujaa, mutta se sitten toinen juttu.

Toimituksen poiminnat