hannutanskanen "Seuraa niitä, jotka etsivät totuutta, vältä niitä, jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Autokameran laillisuus?

  • Autokameran laillisuus?

Sattuneesta syystä minäkin hankin autokameran. Näppärä vehje, joka alkaa kuvauksen kun käynnistän auton ja lopettaa kun sammutan. Kameran voi hetkessä kääntää kuvamaan myös taaksepäin ja kolarissa se lukitsee kuvat kortille, niin ettei niitä voi poistaa, muuten se tallentaa loopissa eli kortin tultua täyteen pyyhkii pois edellistä, max. muistikortti on 32 gigaa, johon mahtuu 3h 20´videota.

 

Sattunut syy oli tuo yhä yleisempi takapuskurissa roikkuminen ja uhkaava ajotyyli, usein tehostettuna kansainvälisin käsimerkein. Olen ollut huomaavinani eräiden saksalaisten automerkkien syyllistyvän tuohon keskimäärin yleisimmin, mutta tämä saattaa olla vain vaikutelma ilman faktaa. No, joka tapauksessa viimeinen pisara oli eräänä hiljaisena aamuhetkenä Porintiellä, jossa nk. olympiafolkkari liimautui metrin päähän takapuskurista siltatyömaan kapeikossa, jossa ei päässyt viiden sekunnin aikana ohittamaan. Ajoin lain salliman yli paikallisen viidenkympin rajoituksen. Sitten sankari koukkasi hipaisten ohi kahden sulkuviivan kohdalla, asettui eteeni metrin päähän ja jarrutti menoani kävelyvauhtia seuraavat pari kilometriä näytellen kv-käsimerkkejä. Ilmeisesti ei ollut oikea kiire, kun oli aikaa moiseen pelleilyyn.

 

No, siitä paikasta, aamukahvin huoltsikalla juotuani painelin tarvikekauppaan ja ostin autokameran, kyllä moiset episodit pitää saada kaiken kansan ihailtaviksi esimerkiksi youtubeen, pahimmassa tapauksessa poliisille. Sitten tuli mieleen, hyysävaltio EU:ssa kun ollaan, että onko moinen kuvaus sallittua, onko se kenties lain mainitsemaa "salakuvausta" ja sanktiot saankin minä, en häirikkö? Tähän olisi kiva kuulla asiantuntijan kommentit, ennenkuin vempaimen ottaa käyttöön. Tuulilasiinhan sitä ei kai saane kiinnittää, mutta mihis muuhun imukupillaan? Venäjällä kuulemma kaikilla on tuommoinen, mutta siellähän liikenteen erimielisyydet usein selvitelläänkin Kalashnikovein. Hyvä todiste ehkä myös hirvi/peura-kolarissa vakuutusyhtiötä varten, jos elikko karkaa (?).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On sallittua eikä ole salakuvausta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tiet ja kadut ovat yleisiä paikkoja ja kuvaaminen, myös ihmisten kuvaaminen, on sallittua. Julkaiseminen on sitten eri juttu: joku voi loukkaantua ja tulee kunnianloukkausjuttu. Muistikortin antaminen poliisille tai vakuutusyhtiölle ei ole julkaisemista.

Hienoimmat kamerat, joissa on gps, nopeuden tallennus, kiihtyvyysantureita jne voivat käräyttää omistajansakin.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Miten voi olla kunnianloukkaus tallentaa liikennerikos tai härintä? Vielä tuosta kiinnityksestä tuulilasiin, onko kiellettyä vain jos se on näkökentässä häiritsemässä näkyvyyttä, entä jos sivussa pelkääjän paikan edessä? Eräs tekninen ongelma tuli, haluaisin pitää päällä sekä navigaattorin että kameran, mutta tupankasytkästä saa virran vain yhteen. Uudessa autossani on kaksi muutakin, on usb-liitin ja yksinkertainen pistoke. USB lienee kuitenkin vain auton viihdejärjestelmään tai kännykkään kytkemistä varten, siitä ei virtaa tule kameralle, jossa kyllä usb-liitin?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei tallentaminen olekaan, mutta ehkä silloin, jos julkaiset videon ja liität siihen tekstiä, joka voi tunnistettavan henkilön saattaa yleisen halveksunnan kohteeksi. Sanomisesi totuusarvolla ei välttämättä ole merkitystä. Rekisterinumerot ja henkilötiedot kun jättää poliisin ja vakuutusyhtiön tiedoksi ja poistaa julkisesta versiosta, niin no problem.

Tuttavani on kerran julkaissut tienvarteen jätekuorman lempanneista tunnistettavan kuvan ja uhkailua tuli, mutta siihen se jäi.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Joo, sitähän tää laki on, oikeudessakin jopa murhaajat ovat huppu silmillä. Vihtiläinen entinen kansanedustaja ja käräjätuomari oli kuulemma kerran ärjäisyt: "Huppu pois, ei tämä ole Iranin oikeus!".

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Splittereitä on mahdollista saada.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kyllä universal speed bus liittimen kautta pitäisi saada virtaa, muutoin se ei ole USB-liitin. Hankit vain USB-kaapelin, jonka toinen pää sopii navigaattorisi virtaliittimeen.

Helpoin tapa on marssia Motonetiin tai Biltemaan ja hankkia haaroitin kytkettäväksi auton sähkövirran ulosottoon, eli ns. tupakansytytinpistokkeeseen. Niitä on saatavilla jopa nelipesäisinä.

Jos haluat hifistellä, hankit matkapuhelimen, joka applikaatioilla toimii sekä tallentavana etu- ja takakamerana sekä navigaattorina samaan aikaan. Yksi laite, yksi piuha.

Niin ja sillähän voi hands freenä vielä soittaa tai vastaanottaa puheluita samaan aikaan tai kuunnella vaikka mp3 musiikkia.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Aha...hyvä tietää että haaroittimia on, kiitos tiedosta! Jostain syystä ei auton usb:sta tule virtaa kameralle, liitin on oikea molemmissa päissä, eli kameran usb tarvitaan jo tietokoneeseen liittämiseen ja katseluun. Kun kytken kameran auton usb:en, se alkaa vilkuttaa tekstiä "kamera suljetaan", mutta ei sulje kuitenkaan ja sitä ei voi käyttää ... outoa?

Pekka Heliste

Nuo usb/virtaliitännät toimivat usein vain kun auto käy/on virta päällä

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Niin, olen perillä tuosta ;-). Mutta kun ei silloinkaan toimi ...

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #11

Sieltä auton usbista ei tuu välttämättä tarvittavaa määrää virtaa.

Jännite on sopiva mutta virran määrä on yleensä liian pieni edes älypuhelinten jne. lataukseen.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #12

Onpas outoa, ei luulisi tuollaisen 2x3 cm:n kokoisen minikameran paljon virtaa tarvitsevan? Mitähän varten koko usb siinä sitten on?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #13

Hannu, veikkaan, että USB on vain videon purkamista varten. Ajonaikainen tallentaminen (HD + pakkaus) voi vaatia niin paljon tehoja kyseisellä raudalla, että USB2.0 ei siihen kykene, vaan pitää käyttää natiivia +12V.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Pitääpäs kokeillakin Lumian lataamista siitä, kerron tuloksesta. Jos sekään ei onnistu, mitä ihmeen virkaa moisella on?

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Laitetaanpa ongelmaan hiukan laajennusta. Jos näkee sen sankarin kaartavan seuraavalle huoltamolle ja tekee mieli mennä häntä hiukan jututtamaan, niin saako sen keskustelun tallettaa sanelukoneelle? Siis salaa, kertomatta toiselle, että nyt nauhuri pyörii. Minulla on melkein aina mukana taskun pohjalla pieni digikamera, jossa on myös äänitystoiminto.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Omat keskustelunsa saa nauhoittaa.
http://www.heikniemi.fi/lakiblogi/archives/000005....

Nauhoittaisin mieluiten nauhuri näkyvissä, se kummasti laimentaa haluja laittomien uhkausten tms. esittämiseen. Ainakin fiksummilla.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

No, sen digikameran voin panna pöydälle avoimesti siten, että sen vastapuolikin sen näkee. Ei vaan huomaa, että siihen on pantu äänen tallennus päälle. 16 gigan korttiin mahtuu noin 7000 isokokoista valokuvaa, joten ääntä siihen varmaan mahtuu parin päivän verran.

Mutta kelpaako salaa tehty nauhoitus Suomessa todisteeksi oikeudessa? Videoiden perusteella on muistaakseni joillekin liikenteen häiriköille rapsuja jaeltu, mutta muistanko väärin.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

"Jututtamaan" lähtemistä kannattaa ehkä harkita kahteenkin kertaan...tilanne helposti eskaloituu hallitsemattomaksi, paras vain dokumentoida ja antaa viranomaisten jatkaa siitä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Loppujen lopuksi oikeuden tuomarit päättävät mitä otetaan huomioon oikeudessa jopa salaa nauhoitetuista kuvamateriaaleista. Näin muistelen aikoinaan käyneen Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajankin tapauksessa, kun lopulta päätyi kovaan häkkiin n. vuodeksi salanauhoituksen perusteella. Aikaa tuosta on n. 15 vuotta muistini mukaan.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Ovat nuo oikeuden äänestyspäätökset eräänlaista lottoa nekin.

Toimituksen poiminnat