hannutanskanen "Seuraa niitä, jotka etsivät totuutta, vältä niitä, jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Palaan juurilleni - missä paras stadi?

  • Palaan juurilleni - missä paras stadi?

 

31 vuotta sitten tein erehdyksen, muutin pois pääkaupunkiseudulta, jossa juureni, Helsingissä. Nyt on tullut aika korjata virhe ja palata juurilleen.

Ikävä kyllä hyysävaltio tuhosi talouteni yritykseni kaatuessa lamaan 1990-luvun alussa, jolloin omistin kiintiötä jugendissa Hakaniemen torin varrella ja firmani toimisto Foorumissa, joten ydinkeskusta on ulottumattomissa. Käväisin katsomassa Vuosaaren Meri-Rastilaa, vaikutti kivalta, metro vieressä, 10 minuuttia keskustaan. Voisi luopua autostakin ja jäisi paljon rahaa muuhun.

Te onnelliset stadilaiset, mikä on paras alue asua nyt? Se mitä vähiten kaipaan, on "maaseudun rauha", haluan elämää ympärilleni ja palvelut äärelle. Tämä tuppukylä ei osaa arvostaa sitä, että yritin nykaikaistaa sitä, mm. saada lopettavan Malmin lentokentän (jossa kävin lentokouluni 1974) toiminnot Nummelan kentälle, vaan antoi eduskuntavaalissa ääniä vain kymmeneksen kuntavaalien vastaavasta, jopa Espoosta tuli enemmän ääniä ja Vantaalta kaksinverroin.

Helsinki here I come!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (142 kommenttia)

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Luonnollisesti kantakaupunki on paras. Loput Stadista on ikävä kyllä täytetty ikävystyttävillä nukkumalähiöillä, joiden palvelut rajoittuvat lähinnä kebab pizzeriaan ja Alepaan. Tämä on tehty ennen muuta maalta muuttaneiden lantapunttien ja eläkeläisten mieliksi, jotta saisivat sitten ajella corolloillaan ja sauvakävellä pusikossa ihan niin kuin kotipuolessakin.

Mutta jos nyt niistä lähiöistä pitäisi joku valita, niin esimerkiksi Oulunkylä on hyvä lähinnä siksi, että se on melkein kantakaupungissa. Ei kannata muuttaa Pakilasta pohjoiseen tai Kulosaaresta itään. Ei toisaalta myöskään Maunulaan, Pukinmäkeen tai Kannelmäkeen, kun ovat tätä nykyä täynnä mamuja ja spurguja.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Varmasti totta. Asuin Helsingissä aikoinaan Vanhassakaupungissa, Vantaan suulla, lähellä Oulunkylää. Mutta metro ei mene siellä, haluan talvikelillä metroaseman sisätiloissa, en tuulessa ja tuiverruksessa. Vuosaaressa kuulemma on paljon mamuja? Merirastila vaikutti yllättävän rauhalliselta (?).

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Älköön tätä väärinkäsitettäkö, ei minulla koskaan ole ongelmia ollut maahanmuuttajien kanssa, en ole rasisti, Suomi kansainvälistyy ja siihen on vain totuttava.

Taisto Merilä

Helsingin lähiöitä ovat kansoittaneet paljolti myös kantakaupungista hieman väljemmille vesille siirtyneet lapsiperheet. Nykyisin keski-hesassa ei taida olla varaa asua kuin tietyssä määrin varakkaammilla, tai niillä, joiden statukselle se "stadilaisuus" on tärkeää.

Ostoskeskuksia kyllä löytyy nykyään syrjemmältäkin, joten palveluista se ei ole kiinni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Sörkka on makee, eikös Kalasatama ole lähellä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Faijan systerin motto oli, että "kaikki mikä on Kulosaaren sillasta itään, Lauttasaaren sillasta länteen tai Tullinpuomista pohjoiseen on ulkopuolista maailmaa."

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #12

Jäljelle jää kantakaupunki, mutta se oli ymmärtääkseni pois suljettu.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #14

Vain hintatason johdosta, lande tuhosi talouteni.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #12

Jussi Raittisen motto stadilaisuudelle oli, että"sporakiskot ovat max.
sadan metrin säteellä kodista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Olen itsekin evakossa toistaiseksi, mutta Stadissa olen budjannut Töölönkadulla, Vaasankadulla, Tarkk'ampujankadulla, Kannelmäessä, Freesenkadulla, Lauttasaaressa, Messeniuksenkadulla ja Hietaniemenkadulla, joten tuon Jussin määritelmän mukaan vain Kannelmäki ja Lauttasaari olivat poikkeuksia. Ilmankos en niissä viihtynytkään.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

No sitten käy Kamppi tai Sörkka. Jos kerrran muutat niin muuta kunnolla! Ei se Vuosaari ole Stadia. Kun et siellä viihdy, niin rahat kuluvat Stadissa rillutteluun ja takseihin etkä saa rahoillesi vastinetta kalliimmasta asunnosta. Maksa asunnosta vähän enemmän ja ole onnellinen paikassa missä tunnet olevasi kotona.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #22

Herttoniemen rannassa uusia hyviä taloja... Kuulostaa teikäläiselle sopivalta. Sitten kalasatama ja sitten jätkäsaari. Myllypuron ja kontulän välissä ja vuosaaressa metsän puolella on hyvä hinta/laatu-suhde.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #12

Joo, Tölikka menee noihin raameihin. Firmani oli aikoinaan Ruusulankadulla ja Iso-Roballa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sörkka, Hagis, Kallio, Kalasatama, Alppila, Harju, Krunika. Itse asun Koillis-Helsingissä, eli landella, mutta Stadin läheisyys helpottaa.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Kalliossa asuu Haloska, eikö se ole pilalla?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Haloska asuu nykyään Hagiksen vieressä, onkohan Kalliota vai Hagista?

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #13

Joo, mulla oli 1990-luvulla sijoitusyksiö jonka laitoin vuokralle siinä jugend-talossa Hakiksen kauppahallin vieressä, pyysi mitä vain, aina löytyi vuokralainen päivässä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #24

#24

Siis siinä haussissa missä Leninkin oli budjannu?

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #37

Kyllä, siitä oli laatta seinässä. En tiedä majailiko juuri minun kämpässäni.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #41

#41

Joo .... se "Leninin kämppä" oli muistaakseni kaksio, eikä ollut normaalissa asuinkäytössä.
En ole käynyt siinä vaikka kivijalan ympärillä olen pyörinyt viitisenkymmentä vuotta.
Nykytilannetta en tiedä, olen yrittänyt kiikaroida Suomenlahden yli.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #24

Siis se Siltasaarenkadun ja Hämeentien kulma, jonka katolla urheilullinen nuori mies veteli makoisia sauhuja? Klubb piggar upp.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #38

"Klubb piggar upp."

Tuo iltaisin välkkyvä valomainos "Klubi piristää - Klubb piggar upp" somisti Hakaniemeä vielä 70-luvun lopulla. Se oli eräänlainen maastomerkki, kuten Kurvin Kansa-talon ilmapuntari. Ikävää, että traditioista pitää luopua.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #39

Jep.Yksi tuttu on vuokrannut "Kansa-Talon" yläkerran. Pitelevät katolla grillibailuja. Meillä Kallion pojilla aikoinaan oli tapana aloittaa ilta Bistrossa Porthanikadulla, dartsia ja yleistä mölinää. Sitten Kurreen Ympyrätaloon hakemaan vähän tuntumaa. Lopuksi Metallitalon alakertaan. Asiat menivät aina samalla kaavalla, johtuen sulkemisajoista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #40

No, kun viimeisten sulkemisaikojen jälkeen malttoi roikkua kartsalla jonkin aikaa, niin Populus Aleksis Kivenkadulla aukeni jo neljältä ja siellä alettiin myymään keskaria.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #43

Siinäkin talossa asui yksi hyvä tuttuni. Parhaimpina aikoina ravintola oli vain tunnin kiinni vuorokaudessa ja portsari avusti kaikkien saamista sisään.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #38
Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #38

"Leninin talo" on Hakaniemen hallin toisella puolella, Areenan talo toisella puolella, jonka katolla oli se (pilli)Klubimainos.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #71

Sörnäisten rantatien ja Hakaniemen torikadun kulmassa.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #13

Laskin leikkiä, hienoahan se olisi asua siellä missä ex-pressakin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #32

Muistaaksen Haloska muutti pressakausiensa jälkeen siihen uusimmalle alueelle niillä kulmilla, Väinö Tannerin kentän ja Hagiksen väliin, entisen Wärtsilän tehdasalueen paikalle, nykyisen Näkinpuiston nurkille. Olen syntynyt linjoilla, joten Kallio on aika iso osa Stadia.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Itse sorruin samaan virheeseen 11 vuotta sitten eli muutin pois synnyinkaupungistani. Stadia parempaa paikkaa ei Suomesta löydä. Olen asunut niin Rööperissä kuin Itä-Helsingissäkin. Synnyin Vartsikassa. Tarkoitus on tulla jossain vaiheessa takaisin; alueella ei ole niin väliä kunhan se on Stadin rajojen sisäpuolella.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Kiva kuulla, muitakin paluumuuttajia kuin minä.

Petteri Hiienkoski

Tervetuloa takaisin Stadiin! Voisin hyvinkin asua muuallakin, jos vain sopivaa duunia löytyy. Mutta sittenhän voi taas palata Stadiin :)

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Näin eläkkeellä ei ole esteitä. No, nuo kuntani luottamustoimet, joita hoidan 2017 huhtikuuhun asti eli valtuustokauden loppuun, eivät minua pidätä, naurettavat kokouspalkkiot, kahdeksannes Helsingin ja Espoon vastaavista, peanuts.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Entä valvollisuus sinua äänestäneitä kohtaan?
Ei kai kukaan kokouspalkkioiden takia kunnallisiin luottamustoimiin hinkua?

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #30

No ei ainakaan Vihdissä, 55 ecua lautakunta/johtokuntakokouksista, valtuuston kokouksista 75 euroa, Helsinki/Espoossa yli 400 e. Kun erosin perussuomalaisesta puolueesta, pidin luottamuspaikkani juuri tuosta syystä, kuntalaki sallii sen ja persujen paikallinen puheenjohtaja sanoi, etteivät aio häätää minua tehtävistäni (eli teki välttämättömyydestä hyveen). Ajattelin jättää politiikan, mutta sitten Muutos-puolue pyysi eduskuntavaaliehdokkaakseen ja suostuin. Vaalien jälkeen erosin myös Muutoksesta, eli en kuulu nyt mihinkään puolueeseen. Jos muutan, varamieheni, valtuutettu, on erinomainen työni jatkaja.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Meri-Rastila on rauhallinen, luonnonläheinen nukkumalähiö. Et sinä sieltä säpinää tai kaupunkilaistunnelmaa löydä. Ihana paikka Vuosaari tosin on luontoa ja merta rakastavalle, kuten minä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Käväisin katsomassa asuntoa Meri-Rastilassa viime viikolla, vaikutti tosi rauhalliselta, mutta metroasema oli muutaman sadan metrin päässä, sillä pääsee hetkessä stadin iloihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta eikös olisi kivempi jos vaikkapa yhtä rauhallisessa Etu-Töölössä voisi pikkutunneilla käppäillä Storyvillestä kotiin ilman metroaikatauluja?

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Mut eikös ne mene neljän minuutin välein? Totta tietenkin että Töölö voisi olla "valkoisen miehen paikka" (a joke, ei pidä käsittää rasismiksi).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Menevät noin puoli kahteentoista asti, joten siinä vaiheessa ilta on vielä nuori sinunlaisellesi nuorelle miehelle.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Heko ;-). Vai pitäisikö sano kiitos? No, 73 on nykyisin myöhempi keski-ikä ja kuten Kekkonen, minulla on nelikymppisen kunto.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sinun toiveittesi asuinpaikka lienee Kalasatamassa. Fillaroin siinä viime kesänä naisystäväni kanssa. Totesin, että kun minä en enää omin jaloin liiku ja odottelen enää kutsua krematorioon, niin minut voi kärrätä tuollaiseen ihmiskennostoon säilytettäväksi.

Vietin muuten lapsuuteni Alppilassa, mutta muutin sittemmin paikkoihin, joissa ihminen voi hengittää ja harrastaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"joissa ihminen voi hengittää ja harrastaa."

Hengittämään lienet pystynyt koko elämäsi missä tahansa olet ollutkin. Mitä puolestaan harrastuksiin tulee, niin minun oli helppo Etu-Töölössä kävellä pikkupoikana partiokololle, lennokkikerhoon, elokuvakerhoon, kavereita tapaamaan, j.n.e.

Kesällä landella en tiennyt mitä siellä olisi vouinut tehdä, kun superpallo ei pomppinut hiekalla eikä kuurupiiloa voinut leikkiä takapihan roskapönttöjen siimeksessä, Systeri valitti, ettei kumilankatwistiä voinut hyppiä pehmeällä maalla, y.m.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Joo, sama juttu, mökkielämä on minulle painajainen, kyllästyn kuollakseni parissa päivässä p-rastaan lauluun ja nokkosien poltteluun.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Niin, Börje, mutta sinä oletkin vihreä. Minä olen city-ihminen, en juuri piittaa elukoista, no on minulla kilpikonna lemmikkinä, käy kaupunkiasunnossakin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhön vihreiden vankinta tukialuetta ole juuri Kallio ja Sörkka hipstereineen. Missään kunnassa ei vihreiden kannatusprosentti ole verrattavissa Helsinkiin.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #53

Voisi olla mielenkiintoista seutua, toisin järjen valoa ja kyllä minullekin latte maistuu, expresso paremmin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Paras stadi onkin nykyisin täällä Östersundomissa Susirajan lähettyvillä. Tosin meinaavat aikanaan valituskierrosten jälkeen rakentaa tämänkin piloille, mutta onneksi täältä pääsee silloin pois. Lienee vielä vähintään viisi vuotta rauhallista aikaa asua.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #57
Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #58

Try Google maps "Susiraja, Helsinki". You're quite close.

Kari Ahveninen

Kättärillä syntyneenä ja aikanaan puupasilassa lapsuuttani viettäneenä voin nyt vapautuneesti todeta: Sitä voi asua muuallakin kuin vain stadissa. Joka paikassa on puolensa. Onhan toki stadilla oma viehätyksensä, mutta omista näkemyksistä riippuen, muuallakin voi asua. Ja silloin on aina kiva käydä stadissa katsomassa miten se muuttuu.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Kokeile 30 vuotta landea ja alat nähdä unta stadista ...

Kari Ahveninen

Hannu, olen asunut melko pitkään landella jo kersana, ja nyt kun kotimaa vaihtui niin valinta oli selkeä: Maalle.
Ei mihinkään lähiöön, eikä kehitysalueelle. Eikä stadiin, joka turpoaa omasta itsetyytyväisyydestään. Paikka joka on keskieurooppalaisen pikkukaupungin kokoinen, luulee olevansa metropoli. Ja on kuitenkin täynnä maalaisia. Pah.

Stadi oli kiva paikka joskus -70 ja -80-luvuilla, nyt se on joittenkin ituhippien ja hipstereiden valtaama muka-metropoli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #63

Helsinki vastaa kooltaan vaikkapa Saksan Kölniä tai Düsseldorfia, mutta se on paljon kansainvälisempi, koska Suomen erikoinen geopoliittinen status on tuonut sille tiettyä asemaa kongressi- ja kokouspaikkana. Lisäksi se on yksi Itämeren suurista rannikkokaupungeista.

En miellä Helsingin muuttuneen luonteeltaan kovinkaan paljon sitten 70- 80-lukujen. Ehkä pitäisi mennä sinne Suomisen Ollin 30-luvulle, kun huomaisi varsinaisen eron. Toki 90-luvun alussa sukeentunut "mamutrendi" on antanut kaupungille oman leimansa. Myös positiivisessa hengessä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #63

Joo, minä en koskaan asunut punaisessa mummon mökissä, isäukko oli IVO:n päivystäjä ja isoissa henkilökunta-asunnoissa oli mm. sähkölämmitys. Ehkäpä siitä johtuu, etten kaipaa maalle, ei siellä ole mukavaa. Ituhipit .. joo ... mitä muuten ne hipsterit on, jotain tekemistä sateenkaariväen kanssa? Vaikka mitäs toi mulle kuuluu, jokainen taaplaa tyylillään ...

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #63

Siis Helsingin Vanhassakaupungissa.

Marko Parkkola

Kamalan rasistista kommentointia täällä. Lietsotaan tällaista me-he ajattelua kuin 30 luvulla konsanaan. Kohta kai uuninluukut narisevat meille provisseissa asuville. Uskaltaako tässä enää matkustaa Helsingin konttorille ollenkaan.

:)

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Rasismia? Kotiseutuylpeyttä, sanoisin?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Jos eurooppalaiseen kaupunkiin haluat muuttaa, niin muuta Turkuun. Oletko käynyt?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sieltä on eurooppalaisuus kaukana. Yksi Suomen sisäänpäin lämpiävimmistä ja tylsimmistä kaupungeista.

Nimimerkki "kiss my Turku!"

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Kävin joskus viime vuosituhannella, ne puhui outoa kieltä ...

No, vakavasti, aikoinaan Turun linnassa oli kansainvälinen plasmafysiikan konferenssi. Linnaan oli järjestetty asianmukaisesti pukeutunein näyttelijöin keskiaikainen päivällinen ja kesken kaiken tuli raju ukonilma, ulkomaiset vieraat olivat ihastuksissaan. Jos Suomessa joku muu kaupunki kuin Helsinki pitäisi valita, kai se olisi vanha pääkaupunki Turku, mutta vaatisi kielen opiskelun ...Tampere, Nääsville on liian punainen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Taidat muistella vanhoja? Eikö Tampereella ole porvarillinen pormestari? Sitä paitsi Tampere on hauska ja kompakti kaupunki, vähän niin kuin Kallio ;D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #67

Tampere joviaaline asukkeineen (toisin kuin Turku) on ihan OK kylänen. Helsinkiin verrattuna meren puute on kuitenkin händikäppi.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #67

Opiskelin aikoinaan Tampereella tekussa ja yliopistossa sanomalehtioppia, kyllä minä kylän tunnen.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Tanskasen sukunimi on savolainen kuten on useimpien "stadilaistenkin". Savoahan stadissa nykyään puhutaankin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #72

Ehei ... Savossa ei ole Kuikkia eikä muitakaan elämiä.

Se on rajakarjalainen nimi. Isä kuitenkin syntynyt Helsingissä ja äiti talvisodan jälkeen Kaimaojan vankileiriltä selvinneenä evakkoon muuttanut. Oma synnyinpaikkani on Naistenklinikka Haartmanninkadulla.

Persoonallisuuteni on siis jakautunut stadilaisuuteen ja ortodoksiseen itäkarjalaisuuteen. Stadin slangi ja karjalan kieli taipuvat molemmat yhtä sujuvasti.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #72

Niin, isäukko lähti Pielisen rannoilta, Kolin maisemista, äiti oli Lappeesta. Siellä todellakin mm. Polvijärvi on oikea "Tanskanen Place". Siis suku tuli Tanskasta 1500-luvulla rakentamaan Olavinlinnaa, sukuhistoriikki on 10 cm paksu kirja, se alkaa siitä kun ryssä poltti Liperin kirkonkirjat, siitä taaksepäin ei päästy. Tanskasen suku on muuten maailman vanhin, eli elossa olevien yhteenlaskettu ikä korkein, hesari kerran teki juttua siitä.

Kari Ahveninen

Eihän Turku ole edes kaupunki...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan sillä tietynlainen status: "Suomen Turku julistaa joulurauhan".

(Ei ikävä kyllä tule muuta mieleen ...)

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #73

Kuikka - karjalainen sukunimi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #75

Ehdit näköjään muuttaa kommenttia johon ylempänä vastasin, ennen kuin ehdin itse pukata vastaukseni. Mutta ei kai tuo haittaa.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #73

Ja klassikko: "Turun tauti" ...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Ahnvenisenkin juuret ovat Savossa.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #74

Ahvenisen juuret ovat kotona, ja se koti oli stadissa kolmen sukupolven jälkeen. Muutaman sukupolven jälkeen tosin on enää vaikeaa tietää... mutta nimestään pitää olla ylpeä, se on vain harvoilla.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #74

Onneksi et minua pääse savolaiseksi haukkumaan. Lällätilää.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#70

Niin..... eikös Turku ole vain pahainen tori (muinaissuomessa, viroksi turg). :-)

Oikeasti Turkukin on hieno paikka, vekkuleine murteineen. Se Heli, nykyään tv:ssä,....mikä sukunimi nyt onkaan, on oikein heleä tyttö niin kuultuna kuin katsottunakin.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #119
Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Käy asuntomessuilla, ja osta sellainen asunto, joita siellä ei ole esillä. Seniori tarvitsee senioriasunnon. Esimerkiksi hissi on välttämätön.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Voihan sekin tulla eteen, vielä harpon kolme hissitöntä kerrosta kolme porrasta kerralla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

H.T.> Palaan juurilleni - missä paras stadi?

ooo

Kateeks käy. Parasta Stadia on Siltasaaressa. Asuimme siinä vuodesta -52 alkaen. Faija oli juossut kapinan aikana pikkukundian Pitkänsillan yli kun saksalaiset ampu tykillä siltaa.

Joinakin vuosina kuljin useammin sillan alta kuin sen päältä, eikä siin ole edes paljoa liiottelua. Meillä oli botski.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Nuo edellä olevat "stadilaiset" ovat muka-stadilaisia ja kaikki alkujaan landepaukkuja Savosta.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Joo, synnyin Savossa mutta muutin pois heti kun tajusin mikä häpeä se oli eli kymmenvuotiaana ;-).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #89

Tuossa iässä olin jo itse juuri joutunut kokemaan trauman muuttamaan pois Etu-Töölöstä Hyrylään, josta tilaisuuden tullen muutin heti takaisin Helsinkiin, jossa kävin myös kouluni koko ajan.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #90

Voi sinua onnellista. Minun onneni oli, kun IVO siirsi isäukon savosta Helsinkiin ollessani kymmenvuotias.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #89

Kuitenkin Kuikka, joka väittää itseään stadilaiseksi, hän on kierompi kuin sinä. Ei ole edes Turussa käynyt eikä tunnusta Suomen vanhinta ja aikoinaan Pohjolan toiseksi suurinta kaupunkia edes kaupungiksi. Hän on kaikkien aikojen kieroin savolainen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #93

Minkä kunnan paljasjalkalaiseksi minun pitäisi itseäni nimittää? Jos isäni isä ja äitini on syntynyt Raja-Karjalassa ja minä itse Helsingissä, niin pitäisikö minun kertoa olevani suojärveläinen tai salmilainen?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minäpä olen paljasjalkainen.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #94

Paljasjalkainen, jolla savolainen sukunimi?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #95

Kyllä Uimosten suku on rajantakaisesta Karjalasta, mutta minä synnyin Kättärillä. Viisi ensimmäistä elinvuottani asuin Lauttasaaressa. Koko kouluajan Alppilassa. Sittemmin Hesan asuinpaikkoja ovat olleet Malminkartano, Kumpula ja Tapanila. Nykyisin Östersundom, mutta osittain majailen myös Malmilla. Siirtolapuutarhamökki meillä on ollut Vallilassa vuodesta 1976. Parhaiten viihdyn kehä kolmosen tuntumassa tai mieluiten sen ulkopuolella.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #94

Helsingin vedessä on jotain?

Viljo Häggman Vastaus kommenttiin #99
Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Itä-Pasila eli Ylä-Vallila on rauhallinen lähiö josta pääsee mihin vaan julkisilla max 5 min kävelymatkalla. Kallioon kävelee 10 minsaa. Hinnat kohdillaan, ostaa tai vuokraa.Tilanne tosin muuttunee lähivuosina...

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Kiitos tiedosta, tunnen seudun TM:n toimitus on lähellä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Nyt kun taustat on tutkittu, palattaisiinko päivän aiheeseen, eli mikä osa Helsinkiä on paras asua? Jäätyäni eläkkeelle halusin muuttaa Floridaan mutta vaimo ei halunnut ja vähän turhan lämmintäkin siellä on. Olen ollut parisen sataa kertaa, viimeksi tämän vuoden helmikuussa. Toinen viime vuosien vaihtoehto oli Genova Italiassa, jossa vanhempi tyttäreni on asunut yli kymmenen vuotta, mutta taas vaimo ... no, Helsinkiin suostunee juuri ja juuri, asuimmehan yhdessä siellä ja Espoossa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hauskaa tämä, että nämä savolaiset ovatkin stadilaisia tai onko niin, että stadilaiset ovatkin savolaisia.
To be or not to be - that is the question.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Eikös helsinkiläinen ole jokainen sinne muuttanut, vaikka eilen ;-)?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Stadilaisuudella aloitit ja savolainen olet, kuten kaverisi Kuikka ja kumppanit.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi. Minulla ei ole minkäänlaisia sukujuuria savolaisuuteen. Isäni puolen isoäitini oli uusmaalaisen tarkk'ampuja Helinin tytär, joka avioitui laatokankarjalaisen Kuikan kanssa. Isäni syntyi Helsingissä ja avioitui rajakarjalaisen ortodoksievakon kanssa.
Mistä löytyy se savolaisuus?

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #104
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #105

No ei tasan tarkkaan ole, koska välissä on sekä uskonnollinen että kielellinen raja. Äitini äidinkieli ei ole ollut suomi, vaan karjala. Itse olen puolestani kasvanut lapsuuteni keskellä "stadia".

Mutta annettakoon anteeksi, turkulaisille saattaa olla vaikea ymmärtää tällaisia asioita.

______________________________
Muokkaus: ehdit taas korjaamaan kommenttiasi ennen omaa vastaustani, joten se alkuperäisen kommenttisi sisältämä "veteen piirretty viiva" jäi pois.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #107
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #108

Jos nyt ensin lopetat sen bannin blogistasi, niin voin käydäkin ...

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #109

Minulla ei ole kuin pari bannattua, joten taidat olla bannisi ansainnut. Suomi24-tasoa.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #111
Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #111

Kimmo Saarikko

Mitäs tasoa tää sun jänättäminen on tässä blogissa ? Stadissa ei oo kuin yksi mesta jossa voi budjata ja se on Krunika.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #116
Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #116

#116

Krunika on parhaasta päästä. Muita hyviä ovat Tölika, Skatta, Kallio ja Siltasaari, erityisesti sen kärki.
Kaikki stadilaiset kait tietävät mistä Säästöpankinranta on saanut nimensä?

---
Muuten, mahdatko olla sukua Hannu Varsiolle. Hän oli luokkakaveri Kumakoulussa 60- luvulla. Jos olet, kerro lämpimät terveiset.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #118

Eli kalleimmat alueet, no, sehän on luonnollista.

Mistä Säästöpankinranta sai nimensä? Oliko siellä Säästöpankki, omistiko Säästöpankki sen, mikä??? (kysyy niin ex-stadilainen, ettei muista enää).

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #120

#120

Minäkin luin syntyhistorian vasta joitakin vuosia sitten. Se on vhän yllättävä. Tarkkaan en muista. Kuitenkaan kadun nimellä ei ole pankkien kanssa mitään tekemistä. Niitähän oli vielä pari vuosikymmentä sitten paljon Hagiksessa.
1800- luvun ylioppilaat kävivät Ravintola Kaisaniemessä ryyppäämässä, oliko se nyt vielä uimalla Kaisaniemen lahden yli. Mukana oli joitakin kuuluisuuksiakin, nimiä en muista.
Ravintolaa alettiin kutsua Säästöpankiksi, rahat jäi sinne hyvin ”säästöön”. Jotakin tällaista... Joku tietänee paremmin.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #134

Ahaa ... näin hupaisia syntyhistorioita on usein asioilla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #118

Jorma Moll

Kyllä olen. Se on yksi mun vanhemmista broideista. Elossa on. Mäkin kävin kaikki krunan tärkeimmät skolet. Oikokadun kansakoulu, Kaisaniemen kansakoulu ja Kulmakoulu. Kerttu Havu oli reksi jonka tapasin usein kahdenkesken siellä kansliassa, enkä aina niin positiivissa merkeissä.

Terveiset menee perille.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #126

Tärkeimmistä kouluista unohtui toki Kruununhaan Keskikoulu, Mariankadun ja Kirkkokadun kulmassa, jota itse kävin noiden muiden mainitsemiesi lisäksi..Kulmakoulu tosin jäi kokeilematta.
Mitä tulee kouluihin, niin uskoisin niiden määrällä "pieksevän" täällä useimmat, koska niitä ollut kymmenkunta kappaletta. Tämä siis normi oppivelvollisuusiän aikana..toki monella saattaa olla koko elonsa aikana useampiakin oppilaitoksia käytynä.

Aika montaa kaupunginosaa sitä on myös tullut asuttua kun aikoinaan Hesassa asuin.
Ludviginkadulta lähdettiin, Tölikaan Kammionkadulle(sibeliuskatu nykyisin), Krunassa Mariankadulla, myöskin Liisankadulla, Katajanokalla, Pihlajistossa, Meri-Rastilassa, Hakiksessa kujalla..unohtuikohan joku. Laajasalo toki..sielläkin parissa eri osoitteessa.

35v tuolla meni, enkä juuri takaisin kaipaa. Muorin kauppareissuja käyn hoitelemassa Hakiksessa ja auttamassa terkkariin menoissa sun muissa. Se riittää tuota kylää.

Jos nyt kuitenkin jonnekin pitäisi noista muuttaa, niin Kruununhaka se olisi. Siellä tuli nuoruus (60-80lukua)vietettyä Liisanpuistossa/Tervasaaressa ja T-laiturin kalastusaluksissa. Ei aina mennyt kaikki ihan äitimuorin oppien mukaan, mutta nykyisin ollaan jo melko kunnollisia.

Katajanokka ihan yliarvostettu sumppu, mistä ei mihinkään pääse ruuhka-aikana..Meri-Rastilaan alkoi juuri Abdit tulla kun siellä oltiin..tuntui että olivat enemmistönä. Nykyistä tilannetta en tiedä, mutta tuskin siitä vähentyneet. Pihlajisto oli aika rähinäseutua..kotimaisten känniurpojen aiheuttamana toki.
Omakotitalo jossain etäällä naapureista, se nykyinen ratkaisu ja kaikista paras.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #131

Huvittavaa todellakin, että kun viime perjantain iltapäivällä kävin ensimmäistä kertaa (minulla oli joskus 40 vuotta sitten hetken aikaa kämppä Vuosaaressa, en enää edes muista missä siellä) katsomassa Meri-Rastilaa, siellä oli hiljaista kuin autiokaupungissa, ainoa jalakulkija oli nuori somalipoika ...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #131

Me pyöritiin enemmän Siltasaaressa ja siinä nurkilla. Oli joitakin tuttuja Krunassakin.
Taidat olla nuorempi, mahdoitko tuntea Purtsin?
Jouduin kerran melkeen ottamaan matsia Purtsin kanssa kun oltiin pikkukundeja. No, taisin säästyä selkäsaunalta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pertti_Purhonen

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #154

J.M:"Taidat olla nuorempi, .."

Olen syntynyt -57, Liisanpuistossa/Tervasaaressa ja ympäristössä "vaikutin" 60-luvun puolesta välistä lähtien. "Aktiiviura" loppui ehkä 80-luvun puolessa välissä, mutta tulee siellä aina välillä liikuskeltua vieläkin.
Valtaosa noiden aikojen kavereista on päättänyt jo päivänsä..kuka mistäkin syystä ja monet aika nuorena.

Oikokadun koulua kävin muistaakseni -65, seuraava luokka sitten Kaisaniemessä. Sitten potkittiin tarkkikselle Punavuoren kouluun. Sieltä sitten takaisin Kruununhaan keskikouluun jne.
Purtsi ei kuulunut tuttavapiiriini..ikäeroa sen verta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #126

#126

Veri alkaa kiertää kuumemmin, puhut niin läheistä asiaa. Tuttuja kouluja, tuttuja kulmia.
Reksi Havun kanssa mulla on ihan samanlaisia kokemuksia. Jakeli mulle nelosia ja viitosia kirjallisesta ja suullisesta esityksestä. Oikein tai väärin, en sano viimeistä sanaa. Lämmöllä muistelen Kulmista ja sen värikkäitä oppilaita ja opettajia.
Kaikella on jokin tarkoitus.

Hyvää jatkoa J.M.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #108

Liian hankalaa, pitäisi ensin hankkia se turunkielen sanakirja ...

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Savo on Suomen Ateena, hyvä että tulevat stadia rikastuttamaan.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Ei savolaisuus kuitenkaan synti ole, vain suuri häpeä ...

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Summa summarum, eli parasta stadia ovat ne alueet, johon minulla ei ole varaa ... sivistys loppuu idässä Kulosaaren siltaan, lännessä Lauttasaaren siltaan ja pohjoisessa Tullinpuomiin? No, saatan muuttaa Vuosaareen/Meri-Rastilaan (metro!), mutta en kerro kenellekään, sanon vaan pokkana olevani stadilainen ... lälläslää ..

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Piepposella väärä tieto. Stadin äyreistä lohkaistaan iso kakku periferian jeesaamiseen. Pukinmäki on hyvä mesta asua. Päärata vieressä ja mamut siistejä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Totta, tietääkseni mm. Utsjoki saa eniten pääkaupunkiseudun tukia, elävät niillä paksusti. Jahas, että Pukinmäki on hyvä, rata tosiaan voisi korvata metron ...

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Asuin aikoinaan nuorna miesnä 17 vuotta Pihlajamäessä, vastapäätä Pukinmäkeä ja kävin töissä Tikkurilassa, matka meni mukavasti Junalla Pukinmäen asemalta, kun ensin loikki kilometrin pellon poikki.

Viljo Häggman

Hauskaa kun savokarjalaiet kilvan yrittävät saada koko Venäjän Tsaarin heille luomasta paikallishallintokeskuksesta aikaiseksi kaupunkia ja metropolia.
Kuitenkin Suomen ainoa Eurooppalainen kaupunki on Turku.
Uskelasta itään alkaakin sitten jo Siperia.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Heh ... totta onhan Åbo Suomen Pariisi, joki keskellä ja kaikki, mutta se kieli ....

Viljo Häggman

Totta se on ikävää, mutta niin se on muuallakin maailmassa. Nousukkaat erottaa aina vanhasta aristokratiasta kielen perusteella, eikä se ole heille helppoa. ;)

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #143

Sanovat että turkulaiset on koppavia? En tunne yhtään ...

Viljo Häggman Vastaus kommenttiin #144

Ei ne kaikk, osa o viel koppavimpi.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #148

Noin kertovat, ylpeys käy lankeemuksen edellä ...

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #143

Helsinkiläiset kuitenkin puhuvat melkein samaa kieltä kuin vihtiläisetkin, hieman on terävin stadi jo minultakin sammaloitunut, mutta eiköhän se parin vuoden paikanpäällä opiskelun jälkeen palanne. Eikä ne kättele joka jumalan mutkassa toisiaan, kuten nämä paukut.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Häiriköinti on nykyisin siirtynyt tänne landelle, mopot ovat oikea kirous, kapakoista tulijat tappelevat öisin ja rattijuoppoja ja huumekuskeja jää keskustassa kiinni harva se päivä. Vuosi sitten (asumme 200 Nummelan ydinkeskuksesta) poltettiin kaksi roskakatosta ja kaksi autoa kahden tunnin välein yöllä pihassamme, muutama viikko sitten tultiin rappurallilla alaoven lasin läpi, kerran poliisi paini pihassa rälläporukan kanssa, roskaa, tyhjää kaljapurkkia ja mäyräkoiran kuoria on parkkis täynnä viikonloppuaamuisin ja viikollakin .... kaipaan stadin rauhaan ja järjestykseen, täältä on viety poliisi, poliisi tulee neljässä tunnissa Espoosta jos ehtii, posti menee, kylä taantuu, veloissa rypee .... Meri-Rastila näytti ensikatsomalta todella siistiltä rauhan tyyssijalta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#139

....joo....ja jos uskomme Pentti Linkolaa, niin hän sanoi että koskemattomimmat metsät ovat Helsingin keskuspuistossa. Niihin ei osu metsämiehen saha. Muualla Suomessa tehometsiä parturoidaan kerran kesässä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Suomi kasvattaa enemmän metsää kuin käyttää sitä, tuo taisi Linkolalta unohtua?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #155

#155

Totta puhut, mutta Linkola tarkoitti ei- talousmetsiä.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Takkuaako teillä tämä puheenvuoro? Minulla (iPad) on koko päivän katkeillut ja lataa aina uudelleen ja uudelleen sivun ja ilmoittaa, "sivu ladattiin uudelleen ongelman johdosta". Kiusallista kun yrittää tavoittaa uuden kommentin pitkässä keskustelussa ja uudellenlataus poistaa ilmoituksen ja lataa sivun allkuun.

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen
Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

Paras kuulemani juttu aiheeseen liittyen oli jokin vuosi sitten hesarin mielipiteessä. Paljasjalkainen stadilainen oli muuttanut Vantaalle ja valitti, että joka kerta kun tulee Helsinkiin junalla, on asemalla vastassa röyhkeä savolaislössi, joka uhittelee, "Taiat olla mualta ..."

Käyttäjän hannutanskanen kuva
Hannu Tanskanen

No mutta damn it, juuri kun harkitsen Kalasatamaa, uutinen kertoo, että sinne tulee jättimäinen moskeija ...

Ei siinä muuten mitään ja minä herään aamuisin viideltä jos messuavatkin, mutta kyllä se vähän kornilta kuulostaa ...

No, kai siihen tottuu, voivat olla ihan mielenkiintoista sakkia ...

Toimituksen poiminnat